-
De afgelopen twintig jaar is er veel onderzoek gedaan naar de manier waarop het kind leert spreken. Met behulp van nieuwe technologieën zijn veel wetenswaardigheden boven water gehaald. De resultaten blijven echter beperkt tot de fysieke wereld. Deze verhandeling richt zich op de vraag: wie zijn de onzichtbare helpers van het kleine kind bij dat grote wonder dat we de kindertaalverwerving noemen? Met de hulp van de antroposofie van Rudolf Steiner gaan wij op zoek naar antwoorden op deze vraag. Frits Burger (1953) is Oudgermanist en psychosociaal werker. Van zijn hand is eerder verschenen ‘Biografie en en verhaal: verhalen die licht werpen op de levensloop’ (Christofoor, 2008) en de serie Taal Stroomt.
-
In dit derde deel van Taal Stroomt (Linguarhei) richten we onze blik op de belangrijkste god van de Germanen Odin, de god van de dichtkunst en de runen, die door Rudolf Steiner ‘de taalgeest van het noorden’ wordt genoemd. In acht beelden volgen we de wederwaardigheden van Odin vanaf de mythe van Kvasir (over de oorsprong van taal) tot de mythe van Váli en Vídar (over de toekomst van taal). Omdat de Germaanse mythologie in onze tijd in de vergetelheid dreigt te raken, worden de acht beelden voorafgegaan door een korte inleiding in de Germaanse cultuur en literatuur. Frits Burger (1953) is Oudgermanist, psychosociaal werker en werkzaam in de gehandicaptenzorg. Van zijn hand is eerder verschenen Biografie en verhaal: verhalen die licht werpen op de levensloop (Christofoor, 2008) en de serie Taal Stroomt, waarvan delen 1 t/m 3 in eigen beheer werden uitgegeven.
-
Het beeld van de grammatica dat de meesten van ons hebben, is de weerslag van een zeer analytische omgang met de grammatica: de zinsontleding zoals wij die allemaal op school hebben moeten beoefenen; dit is de mannelijke kant van de grammatica. Het is belangrijk dat we op zoek gaan naar de vrouwelijke kant van de grammatica: opnieuw verbinden: klanken en letters tot klank- en lettergrepen, lettergrepen tot woorden, woorden tot zinnen, zinnen tot alinea’s, alinea’s tot hoofdstukken, hoofdstukken tot dichtwerken, epen, essays, romans enz. De grammatica was vroeger niet alleen zinsontleding, maar hield ook in dat de student zich bezighield met literatuur. In onze tijd wordt de grammatica als een op zichzelf staand vakgebied binnen de taalwetenschap behandeld. Maar tot ver in de 18de eeuw was de grammatica deel van een groter geheel, namelijk de zeven vrije kunsten: grammatica, retorica, dialectica, arithmetica, geometria, astronomia en musica. De rode draad is de zoektocht naar de werkzaamheid van ‘de onzichtbare hand’ en naar ‘het onzichtbare gelaat’ dat bij deze hand hoort. Frits Burger (1953) is Oudgermanist, psychosociaal werker en werkzaam in de gehandicaptenzorg. Van zijn hand is eerder verschenen Biografie en verhaal: verhalen die licht werpen op de levensloop (Christofoor, 2008) en de serie Taal Stroomt, waarvan delen 1 t/m 3 in eigen beheer werden uitgegeven. De gecorrigeerde herdrukken daarvan, dit deel 4 en volgende delen verschijnen bij Uitgeverij Oorsprong (waarvan deel 5 De bijen en het woord in voorbereiding is).